Wpis z mikrobloga

Saneczkarstwo wzbudza na wykopie sporo emocji więc bardzo chętnie wam to opiszę jak to wygląda z perspektywy saneczkarza ( ͡º ͜ʖ͡º).

Na czym polega jazda na sankach

Jak się steruje sankami?

Strój.

No dobra, ale co z tą jazdą?

No dobra ale co w tym takiego ekstremalnego

Jak często zdarzają się wypadki i czy to boli

Czemu zacząłeś jeździć i czemu już tego nie robisz?

Generalnie nie wiem o czym wam mogę napisać. Jeśli macie jakieś pytania to ja bardzo chętnie odpowiem. Byłem w kadrze wojewódzkiej, uczestniczyłem w olimpiadach polski i trochę śmietańki towarzyskiej tego sportu poznałem. Kiedyś opowiem jeszcze o patologiach polskiego związku sportów saneczkowych ale to kiedy indziej
#sport #sportyzimowe #ama #saneczkarstwo #pjongczang2018 #polska #olimpiada
DooWo - Saneczkarstwo wzbudza na wykopie sporo emocji więc bardzo chętnie wam to opis...

źródło: comment_kDG1cQp32H231BMlKmJzxnvEUAyQql7V.jpg

Pobierz
  • 97
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Badass: Za moich czasów wszystko było nastawione na dojenie kasy przez trenerów. Z relacji znajomych teraz się to trochę poprawiło, ale od czasu do czasu dalej jest śmiesznie.

• Odpowiedz
A, pokazując jeszcze na jakim sprzęcie się jeździ, to pamiętam, że raz na mistrzostwach polski będąc na najdłuższym wirażu rączka w sankach mi się urwała(nie wiem, chyba ją lutowali zamiast przyspawać) i mocno mnie wtedy poobijało po torze. W momencie sanki mi odbiły(ja jeszcze bez krawata wtedy nic nie widziałem), więc z perspektywy 3 osoby wyglądalem jak manekin który odbija się od jednej ściany do drugiej. Ale zająłem wtedy 12 miejsce, więc
  • Odpowiedz
@Wychwalany: Bo potrzeba treningu i odpowiednio wyszkolonych umiejętności, żeby przy 130km/h i przeciążeniach rzędu 5g, a dochodzących do 8g, zjechać czysto przez cały tor.
  • Odpowiedz
@DooWo: Ja szczerze mówiąc nie przepadam za zimową olimpiadą, ale saneczkarstwo mnie zaciekawiło.
Śledzisz dalej ten sport (olimpiady, jakieś zawody w Europie)?
Jak dawno temu i w jakim wieku zakończyłeś karierę?
Zjeżdżałeś może na tych drugich sankach (skeleton)i czy sterowanie mocno się różni?
Jakbyś porównywał, który bardziej niebezpieczny?
  • Odpowiedz
@freund: Niestety skeletonu nigdy nie spróbowałem, a szkoda, ale za wikipedią to prędkości osiągalne są podobne, zazwyczaj jednak skeleton jest ok 10km/h wolniejszy od sanek

@SIr_Kakao:

1. Śledzę głównie większe wydarzenia. Mistrzostwa świata, olimpiadę itd
2. Kilka lat temu, trudno to nazwać karierą bo nigdzie daleko nie zaszedłem. Nie chcę podawać szczegółów,
  • Odpowiedz
@freund: Na logikę rzecz biorąc to głową w dół jesteś bardziej opływowy, ale tutaj już musisz pytać fizyka.

@kinlej: Jakbym nie napisał tego w spoilerach to byłaby ściana tekstu, którą mało by kto przeczytał :)
  • Odpowiedz
@DooWo: W skokach można skrócić młodemu rozbieg, alpejczyka nie wysyłać od razu do Kitzbuhel etc.
A jak się postępuje z początkującym saneczkarzem? Przecież nie przestawią mu toru na łatwiejszy...
Jakieś spowalniające sanki? A może taki parasol z tyłu jak w kreskówkach?XD Czy się go tak po prostu rzuca na głęboką wodę?
  • Odpowiedz
@bmbm: Są platformy startowe na mniejszych odległościach do mety. W moim przypadku to wyglądało tak, że powiedzieli że mam się położyć i nic nie robić i puścili z połowy toru.
  • Odpowiedz
@bmbm: Jak pooglądasz kilka filmików na yt(luge) to zobaczysz, że niektórzy startują z tak jakby odnogi od głównego toru ;)
  • Odpowiedz