Ej Mirko, w jaki sposób oszczędzać kasę? Do tej pory wychodziłem z założenia, że stać mnie i kupuje to na co mam ochotę ( ͡°ʖ̯͡°) i w sumie nie wiem gdzie i kiedy s-------a mi cała kasa. Ma ktoś jakieś tipy jak tego pilnować?
@PanKara: Subkonta na wszystko, karta do jednego, wyliczaj ile mozesz dziennie wydać i tyle trzymaj na tym koncie. U nas działa spoko. ;) Dodatkowo jakies konto oszczednosciowe na ktore wysyłasz pewną ilośc kasy raz na miesiac.
@redmere: Ok, rzuciłem okiem, 52 tyg, to praktycznie 12 miesiecy. 12 miesiecy zeby oszczedzic 1400zł, to dość słaby progress ( ͡°ʖ̯͡°) Tutaj w zasadzie moge zarobić tyle w tydzień, z kolei podrzucenie tego pod troche wieksze sumy na sam koniec mnie zabije finansowo ( ͡°ʖ̯͡°)
@SirBlake: jakies 15k na kredytowce, jak przestane r----------c to splace to w jakies 4 miesiace i do tego jakis gownokredyt za remont chaty ktorego nawet nie odczuwam i nie wiem kiedy mi sie skonczy ale obstawiam ze jakies 2 lata xD
@PanKara: proste. Tworzysz stałe zlecenie przelewu mi na konto 800zł. Ja następnie je chomikuję, odliczam prowizję i na koniec roku przelewam ci zaoszczędzone 8000zł
#pytanie #finanse #oszczedzanie #pieniadze
Komentarz usunięty przez moderatora
@szancik: to genialne!
@tahti: @wysuszony
@redmere: dzięki, poczytam :)
Raportowanie wydatków też ważna rzecz, bo wtedy dopiero zdajesz sobie sprawę ile hajsu p------------z na głupoty, ja zacząłem korzystać z gotowych szablonów i daje radę
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/wzor-szablon-budzet-domowy-2017
Nowy rok, nowe postanowienia to chociaż można próbować ( ͡° ʖ̯ ͡°)
12 miesiecy zeby oszczedzic 1400zł, to dość słaby progress ( ͡° ʖ̯ ͡°) Tutaj w zasadzie moge zarobić tyle w tydzień, z kolei podrzucenie tego pod troche wieksze sumy na sam koniec mnie zabije finansowo ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dzięki za linka, poczytam sobie ᶘᵒᴥᵒᶅ
Zacznij od podliczenia wydatkow.
Zrob liste i zadaj sobie pytanie co mozesz rozwiazac w sposob tanszy.
W np duzych miastach czesto traci sie kase na zywnosc badz zle dobrane bilety, duze ilosci