Wpis z mikrobloga

@Rezix: W takich portretach narysowanie oczu szerzej w oryginale nie jest wielkim problemem, praca ma być przede wszystkim poprawna - a Ty masz w nosie bryły i tylko walczysz o ustawienie elementów w dobrym miejscu. O włosach się chyba nie wypowiem, zrobię szybkiego overa. :P Bo to trochę jedna, rozmyta ciapa z doczepianymi pasemkami.
Zrób po 100 nosów, ust, oczu lepiej, bryłami oczywiście. Potem bryły całej głowy, a potem połączysz to
  • Odpowiedz
@Rezix: znowu robisz sobie krzywdę wybierając złe refy i rzucasz się na maraton jak masz problem z przebiegnięciem 100 metrów. Zamiast uczyć się jak wygląda natura uczysz się jak wygląda interpretacja natury fotografa, która jest zakrzywiona przez milion świateł, obiektyw, makijaż czy programy graficzne, co prowadzi do tego, że nie masz pojęcia na co patrzysz. Zamiast tego znajdź sobie refkę z jednym, maksymalnie dwoma światłami.
Zamiast robić overa zrobiłem step by
trisek - @Rezix: znowu robisz sobie krzywdę wybierając złe refy i rzucasz się na mara...

źródło: comment_49budnOYmUkm11cQAxQ9RSRIvLDygLYj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@trisek: No i próbowałam zrobić ten sam rysunek i widzę że mam ten sam problem co Ty. Ta laska po prostu wygląda staro ( ͡° ͜ʖ ͡°) Masz na to jakąś receptę? Bo tutaj nasze patrzenie bryłami psuje końcowy efekt, kiedy ona taka delikatna. Może dla @zupa_z_kasztana taki temat będzie łatwiejszy w tym względzie
  • Odpowiedz
@zupa_z_kasztana: To swoją drogą, technika jest super, ale chodzi też o opowiedzenie o czymś. W portrecie to jest zazwyczaj charakter osoby. Są takie typy urody że choć byś namalowała 2 kreski to będzie podobieństwo - to jest przykład przeciwnego.
  • Odpowiedz
@xhxhx: wydaje mi się, że problem leży w wąskim walorze na twarzy. Cała twarz wykorzystuje jakieś 25-20% skali waloru i to w dodatku po tej jaśniejszej stronie, co chyba zostało uzyskane przez postprocesowe rozjaśnienie twarzy(mogę tutaj kłamać, nie jestem fotografem, podejrzewam tylko). Chcąc uzyskać taki efekt najprościej by było namalować to samo zdjęcie z mocniejszym kontrastem, trochę ciemniejsze, a później to korygować poziomami. Generalnie jednak unikałbym tego typu zdjęć, zwłaszcza do
  • Odpowiedz