Wpis z mikrobloga

W końcu, po tygodniu oczekiwania mogę pochwalić się swoją pierwszą wędliną dojrzewającą. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Czuję, że będę ją robił częściej :) Na załączonym zdjęciu około 700g dojrzewającego schabu w przyprawach (ważyłem po odkrojeniu paru plasterków). Początkowa waga to 1080g, zatem z mięsa "uciekło" prawie 300 g wody. Wyszedł dość ostry, idealnie słony, na kanapkach smakuje perfekcyjnie. Polecam!

#gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #wedzenie #jedzzwykopem #jedzenie
klimatyzator - W końcu, po tygodniu oczekiwania mogę pochwalić się swoją pierwszą węd...

źródło: comment_abVLp0MXQ2wrNDJ8I5SNzzZeyaJC1WXA.jpg

Pobierz
  • 35
@cocieboli: Na internecie przepisów jest mnóstwo. Ja przeczytałem kilkadziesiąt i jakoś wyszło :) Generalnie zasada jest prosta: Schab należy oczyścić dokładnie z błonek (później po wysuszeniu strasznie się mogą ciągnąć) i odtoczyć go w cukrze, ale tak konkretnie. Następnie włożyć do pudełka plastikowanego z przykrywką. Ja zrobiłem sobie z wykałaczek ruszt, który postawiłem na nakrętkach żeby schab nie stał wodzie, która puszcza. Mięsko lezy sobie tak przez cała dobę w lodówce.