Wpis z mikrobloga

Atomowy podmuch i zachodzące podczas wybuchu zjawisko "separacji hydrodynamicznej". Cyt. z tej strony:

Wraz z ekspansją kuli ognia, ochładza się ona i maleje długość fali fotonów przenoszących energię. Fotony o dłuższej długości fali nie przenikają tak daleko przed absorpcją, spada więc także prędkość transportu energii. Kiedy kula izotermiczna ochładza się do około 300 000 stopni C (a jasność przy kuli jest jedynie 10 milionów razy większa niż przy powierzchni Słońca) prędkość transportu radiacyjnego wyrównuje się z prędkością dźwięku w znajdującej się w kuli ognia plazmie. W tym momencie fala uderzeniowa formuje się jako energia kinetyczna szybko poruszających się jonów, które rozpoczynają przekazywanie energii otaczającemu powietrzu. Ten fenomen, znany jako "separacja hydrodynamiczna", zdarza się dla 20 kt ładunku około 100 mikrosekund po eksplozji, kiedy kula ognia ma jakieś 13 metrów średnicy. Wewnętrzna fala, spowodowana gwałtownie rozszerzającymi się resztkami b---y, może wyprzedzić i wzmocnić zewnętrzną falę uderzeniową kilkaset mikrosekund później.

#gif #ciekawostki #enforcercontent #fizyka #inzynieria #nauka #technologia #zainteresowania #liganauki
enforcer - Atomowy podmuch i zachodzące podczas wybuchu zjawisko "separacji hydrodyna...

źródło: comment_d2aWj1GAyGdsYiCQpUYSKezXFXO2Jvdr.gif

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@enforcer: ja mam pytanie! Ja mam pytanie!

Czy na tym gifie te rzeczy na dole to domy i drzewa (po lewej)? Polecam na to spojrzeć z tej perspektywy, nie wydaje mi się to możliwe, ale ciekaw jestem jak duzy musiałby być ładunek żeby uzyskać taki efekt. A potem przyrownac do tego filmu np Londyn...
  • Odpowiedz