Pyszna, prosta w przyotowaniu i swietna na kaca Francuska zupa cebulowa! (wymyslona przez Rzymian)
Czas Przygotowania 30/45 min.
Soupe à l'oignon skladniki na 4 osoby:
4/5 Duze cebule
4 zabki czosnku
150 g Masla
250 mil. Port (jak ktos nie ma to moze byc obojetnie jakie czerwone wino) reszte nalezy wypic! To na tego kaca.
3 lyzki octu
2 kostki rosolowe (moga byc wolowe)
4 Liscie laurowe
4 ziele angielskie
1 bagietka
garsc sera zoltego
Sol pieprz
Cebule i czosnek kroimy w cienkie plasterki, do garnka wkladamy maslo i ziola.
wszystko mieszamy na dosyc wysokim ogniu az zbrazowieje.
Dodajemy ocet i wino, (jesli wino jest wytrawne dodajemy lyzke cukru dla smaku).
Po paru minutach gdy a-----l troche wyparuje dolewamy kostki rosolowe.
Gotujemy przez 20/25 min. 5 min. przed podaniem kroimy bagietke na centymetrowe grzanki kladziemy ser i zapiekamy.
Grzanki wkladamy do zupy i podajemy. Bon appetit!
Komentarze (99)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
???
- Krzysiu... Krzysiuuuu
- Co?
itd.
A co do wina, fakt. B--ń boże używać wina słodkiego, bo wyjdzie z tego syrop cebulowy z grzankami. Im bardziej wytrawne i aromatyczne, tym zupa lepsza.