Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę?
Prawdziwa włoska pizza rozpływa się w ustach - jej ciasto jest cienkie, chrupkie, nie wchłania sosu i dodatków, a sos ma smak świeżo zerwanych pomidorów doprawionych aromatycznymi ziołami.
nataliampl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 133
Komentarze (133)
najlepsze
...tak było we Włoszech za każdym razem:)
We Włoszech trzeba spytać miejscowych gdzie jeść pizze, mieszkałem na Sardynii pół roku i w pierwszy dzień zjadłem bardzo średnią pizze za 10 euro, a jak popytałem ludzi to jadłem z dziesiątek pizzeri zawsze świetną pizze której cena nigdy nie przekraczała 4 euro, i to za dużą pizze! Ogólnie nie ma co jeść w samym centrum miast, tylko trzeba szukać knajpek gdzie siedzą sami Włosi i są tak wypchane
Pomidory w puszcze nie są przechowywane w aluminium, tylko w stali, z tym że lakierowanej, nie ma to wpływu na zdrowie. Za takie brednie należy ci się minus.
Pomidory z puszki to całkiem niezły zamiennik.
Jakby nie oznaczać mąka na pizzę powinna mieć w sobie około 12% białka (glutenu). Polskie (typ 550) mają zazwyczaj od 6 do 9% i takie mąki jak najbardziej nadają się na pizzę.
Najlepsza mąka wysokoglutenowa powstaje z pszenicy durum, która rośnie w cieplejszych klimatach (choć w Polsce przy sprzyjających warunkach, też się udaję taką wychodować) i to właśnie mąka ze zbóż np z Włoch ma więcej glutenu i jest on lepszej jakości.
Swego
Archiwum Wykopu przedstawia: Jak się robi prawdziwą pizzę neapolitańską we Włoszech na balkonie mieszkania...
jeszcze bardziej kusząco by wyglądało gdyby wykop pod pizzą nie byłby o brudasie podmywającym t---k w fontannie.
Tego powinni zabronić ;)
Najlepszy przepis na ciasto:
http://www.youtube.com/watch?v=C2C6v9mGuR0
Jak