@Double_G: 1. Ziemniaczki myjemy szczoteczką pod ciepłą wodą i gotujemy w mundurkach tak, by trochę zmiękły.
2. kroimy w plastry tak, by nieponacinać ich do końca
3. Przekładamy plastry [ wachlarzyk ] masłem, lub czymś innym mięciutkim co nam się ładnie roztopi, solimy pieprzymy wedle uznania. Trzeba uważać żeby delikatnie rozchylać te skrzydełka żeby się nie
Nacięcia przypomniały mi inną wariacje- wyszorowane, umyte i nacięte ziemniaki wrzucamy do garnka, obsypujemy plasterkami czosnku, solą, pieprzem, dwie obrane gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwa. Zamykamy garnek i mieszamy wsciekle zawartość. Wyjmujemy na blachę i pieczemy 40-60 minut w 180 stopniach. do tego sos: na patelni topimy ser pleśniowy i łączymy ze śmietaną. Miliard kalorii ale warto :)
Komentarze (66)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
2. kroimy w plastry tak, by nieponacinać ich do końca
3. Przekładamy plastry [ wachlarzyk ] masłem, lub czymś innym mięciutkim co nam się ładnie roztopi, solimy pieprzymy wedle uznania. Trzeba uważać żeby delikatnie rozchylać te skrzydełka żeby się nie
Komentarz usunięty przez moderatora
http://1.bp.blogspot.com/-a6lwzkdXcSc/UOTAus7uQvI/AAAAAAAAAOE/E3UDiE2frhM/s1600/DSC_0283.JPG
można go też umieścić pomiędzy dwoma deskami do krojenia