Chciałem przedstawić wam mój sprawdzony przepis na golonkę zapiekaną w piwie. Golonkę taką przygotowuje zazwyczaj sposobem "nawinie", a więc co się pod rękę nawinie, dlatego też brak zdjęcia z kompletem użytych składników - bo po prostu zaczynając ją przygotowywać sam nie wiedziałem co na pewno dodam. Mimo to najgłówniejsze składniki to:
*golonka wieprzowa
*p--o
*ziemniaki
*sól
*pieprz
*kostka rosołowa
*cebula
*papryka (świeża i mielona - słodka i ostra)
*przyprawy (najważniejsza - majeranek, reszta według gustu)
*musztarda
Poniżej zdjęcie dwóch najgłówniejszych składników
Golonkę taką wrzucamy do wody i gotujemy z przyprawami ok. 2-3h - aż mięso będzie dość miękkie. Przyprawy do przede wszystkim kostka rosołowa (ilość w zależności od ilości wody), majeranek, sól, pieprz, papryka mielona i inne przyprawy według gustu.
Golonkę po podgotowaniu wrzucamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy piwem oraz rosołem powstałym z ugotowanej golonki. (proporcje według upodobań, ja zazwyczaj daję całe p--o i ok. 200-400ml rosołu).
P--o z rosołem możemy przyprawić aby nadać sosowi bardziej intensywnego smaku. Ja daję jeszcze łyżkę musztardy, więcej majeranku, a także pokrojoną paprykę i cebulę.
Golonkę polewamy dokładnie sosem i zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia obieramy i podgotowujemy ziemniaki. (jakieś 15-20min, tak aby nie były zupełnie miękkie). Następnie ziemniaki wkładamy do naczynia z golonką oraz polewamy je sosem.
Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika z temperaturą 230 stopni na około godzinę, w międzyczasie polewając golonkę oraz ziemniaki sosem.
Do tak przygotowanej potrawy obowiązkowe jest oczywiście p--o :)
Pomocnik raczej nie wzbudzał zainteresowania :)
Smacznego :)
Komentarze (76)
najlepsze
;)
Kostka rosołowa bywa przydatna, ale nie trzeba jej wrzucać do wszystkiego. Drażni mnie lekko że ludzie bez kostki nie są w stanie ugotować prostej zupy albo sosu. Sama golonka ma w sobie