Składniki<br />
• Śmietana 30% zwykła<br />
• Serek homogenizowany waniliowy<br />
• Cukier puder<br />
• Truskawki mrożone lub świeże 400g<br />
• 5 sztuk kiwi<br />
• 7 bananów<br />
• Puszka brzoskwiń<br />
<br />
<br />
<br />
Do tego wysokie szklanki i wygodne łyżeczki.<br />
Deser składa się z 4 warstw, każda z nich jest banalnie prosta. Krótki opis jak je zrobić: <br />
<strong>Czerwona warstwa:</strong><br />
Miksujemy truskawki z bananem i jedną brzoskwinią, można dosypać troszkę cukru. <br />
<br />
<br />
<br />
<strong>Zielona warstwa:</strong><br />
Miksujemy 4 owoce kiwi z pięcioma bananami i połówką brzoskwini. Jeśli kiwi są bardzo kwaśne, dodajemy cukru-pudru. Wlewamy do szklanki i tworzymy zieloną warstwę. <br />
<br />
<br />
<br />
<strong>Dwie białe warstwy:</strong><br />
Pierwsza, ta na dole jest z serka homogenizowanego. Ta na wierzchu jest z bitej śmietany. Trzeba się postarać i śmietanę dobrze ubić, żeby było ładnie ;] Pamiętajcie, żeby śmietanę przed ubijaniem posłodzić!<br />
<br />
<br />
<br />
Teraz trzeba wykazać się delikatnością i wyczuciem. Wlewamy na dno szklanek <strong>czerwoną</strong>, truskawkową masę. Na nią z pomocą łyżki dodajemy nieco <strong>serka</strong> homogenizowanego (warstwa powinna mieć ok.2 cm.) <br />
Następnie dodajemy <strong>zieloną</strong> warstwę: jest najlepsza, więc warto zrobić ją największą ;] <br />
Wyrównujemy łyżką wierzch, dopełniamy szklanki bitą <strong>śmietaną</strong>, ale tak by zostało ok. 1cm do brzegu. Trzeba się postarać i nie uświnić szklanek, pianka na wierzchu ma się zachęcająco prezentować! <br />
No i doszliśmy do najtrudniejszej fazy dla każdego faceta. Mam nadzieję, że wykopowiczki poradzą sobie z tym w mgnieniu oka. <br />
Mowa o PRZYSTROJENIU deserków. Wersja mojej dziewczyny(która siedzi właśnie przy mnie i utrudnia mi pisanie): kroimy brzoskwinie wzdłuż na cieniutkie paseczki. Z paseczków tworzymy różyczki (chociaż wszystko co wam się uda zrobić będzie dobre). Różyczki układamy na bitej śmietanie. Tak przygotowane deserki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na parę godzin – muszą się dobrze schłodzić. <br />
<br />
Kolejne ,,etapy":<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
I efekt końcowy:<br />
<br />
<br />
<br />
Gwarantuję, że będą hitem każdej imprezy, spotkania, ,możecie zrobić dziewczynie, babci, chłopakowi, kumplom – każdy będzie wniebowzięty. <br />
Smacznego! ;]
Komentarze (57)
najlepsze
http://www.google.pl/search?q=%C5%9Bmietan+fix&hl=pl&client=firefox-a&hs=aN7&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=OelRT_XyD6mj4gTZ6sDJDQ&ved=0CEsQsAQ&biw=1680&bih=891
(tylko nie mylić tego ze śmietaną w proszku, bo te są paskudne akurat - to jest tylko dodatek do normalnej śmietany)
Widział na zdjęciu w interneccie to wiesz, ekspert.