Kiedyś żołędzie były przysmakiem. Dlaczego dziś ich nie jadamy? - Informac
Przez tysiące lat żołędzie królowały w jadłospisie człowieka niczym pradawny, leśny "ziemniaczek". I nic dziwnego są zdrowe, bogate w składniki odżywcze i wyjątkowo sycące.
arkadiusz-kowalewski z- #
- #
- #
- #
- 8
Komentarze (8)
najlepsze
Bo proces usuwania tanin jest praco i energochłonny. Są znacznie prostsze metody uzyskania wartościowego pożywienia.
Edyta: jadłem odgoryczone żołędzie.
Spokojnie. Niedługo będziemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Btw. Ja pamiętam, że zbierało się do reklamówek żołędzie podczas spacerów po lesie. Byłem bardzo mały i według wspomnień z dzieciństwa to były zapewne orzechy laskowe i żołędzie. Pamiętam, że zbierało się też owoce lipy. Niestety mało pamiętam z tamtego okresu, ale dość ciekawą i specyficzną rzeczą która zapadła mi w pamięć to nalewka