Cześć, na początku dodam - że jestem z Wami na wykopie od bardzo dawna, jednak z przyczyn oczywistych, nie dodaje tego z mojego głównego konta.
Opisze Wam, jak wygląda podejście pracodawców w gastronomi, w sytuacji pandemii na przykładzie moim i współpracowników.
Mowa tutaj o wynagrodzeniu za miesiąc luty.
Miejsce w Krakowie, restauracja kreująca się na jedną z wyższej półki - w której nagrywane są miedzy innymi odcinki "Dzień dobry TVN", ambasadorem jest znany "kucharz", który gościł miedzy innymi w "Top Chef", czy znany Krakowski dziennikarz.
Mimo tego, restauratorka, Ewa.K - doszła do wniosku, że w momencie kryzysu gastronomicznego, w którym większość pracowników zostało bez stałego dochodu, nie wypłaci ostatniej pensji, pozostawiając nas z nadzieją, ze może w przyszłym miesiącu rząd wypłaci nam część wynagrodzenia z tytułu UZ.
Na ten moment, bardzo duża część ludzi pracująca w gastronomi została na lodzie. Powinniśmy starać się przetrwać ten ciężki czas, i starać się walczyć z patologią w postaci nieuczciwych pracodawców,
Wykop ma ukazać jak wygląda sytuacja z perspektywy osób pracujących w tej branży, zdrowia !
Komentarze (417)
najlepsze
Zakładam się o butelkę odkażacza , że za 3 dni będziesz miał kasę
Nie ma co w to mieszać wirusa
oczywiście jest szereg januszexów, których właściciele jeżdżą merolem,
ale naprawdę wiele normalnych firm ma problemy z płynnością
Po prostu musisz im zapłacić.
Jeśli nie, to oprócz tych Zusów będziesz miał w plecy wynagrodzenia tych pracowników, odsetki i koszty prawne.
Nie nie straszę.
Sam w takiej sytuacji odcinałbym się od kosztów jak najszybciej (w tym zwolnienie załogi) ale tak aby nie wejść w kolejne gówno ze spiralą zadłużenia.
To nie, z moich znajomych to mało kto co ma, od 1 do 1 leci. Melanże, zbyteczne bajery (nie no czaję, że nie można sobie odmawiać wszystkiego, bo to bez sensu) typu iphone czy #!$%@? wie co :D no sorry, ale jak można kupić iphona za 5k, jednocześnie zarabiając miesięcznie 4k brutto xD albo buty za 500zł,
Myślicie że pracodawca teraz wykorzystuje sytuację żeby wam nie płacić i was oszukiwać?
Teraz praktycznie wszyscy w desperacji próbują przetrwać.
Jak będziecie mieli podejście "#!$%@? mnie pracodawca obchodzi, ja chcę swoją pensję" to zaraz padnie połowa firm na rynku i za miesiąc-dwa nie będzie nawet gdzie pracy szukać.
Prawda jest taka że jak nie pracujesz, to nie masz kasy na rachunki, życie,
Znam restauratorów i mają bardzo zgrane zespoły. Wszyscy rozumieją jaka jest sytuacja i wspólnie starają się przetrwać.
Przedsiębiorcy to najbardziej uciskana grupa ludzi w tym kraju. Dojebmy im jeszcze bardziej generalizując zachowanie jednego buraka i opisując w ten sposób cała grupę.
Zapomniałeś hasła? Da się przywrócić.
Chyba, że chodziło o anonimowość. Login prawdopodobnie z rokiem urodzenia, do tego screen z rozmowy, jak to nie jest McDonald's tylko zwykła restauracja to znacznie zawęża krąg poszukiwań.