Co zrobić, żeby kawa zawsze była pyszna i aromatyczna!
Podczas procesu palenia, z kawy uwalniane są związki polifenolowe oraz kafeol. To właśnie one nadają naszej kawie ten niezwykły smak i aromat. Poniższe informacje pomogą Wam ustrzec się najczęściej popełnianych błędów – i tym samym zachować na dłużej walory Waszej ulubionej kawy.
volfen z- #
- #
- #
- #
- #
- 34
Komentarze (34)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Przy okazji krótki pasek komiksowy o kawie: http://i.imgur.com/zUXtL.jpg
Jakże trudno u nas (Szczecin ale i nie tylko!) o dobrą kawę. A w szczególności dobrze zaparzoną. Bo przy średnim sprzęcie i przyzwoitych ziarnach dobry barista robi cuda. Oczywiście mówię tu o kawach z ekspresów. W bardzo niewielu kawiarniach pracują bariści, lub ludzie którzy o baristyce mają pojęcie. Wszystko zależy od ubicia (dwukrotnego!) i od grubości zmielenia ziarna. Sam preferują ziarna grubsze, lepiej czuć tło a
PS
O, znalazłem nawet wzmiankę na wikipedii:
Nowa używka budziła na starym kontynencie wiele kontrowersji. Była produktem
Natychmiast po paleniu zanim jeszcze kawa dobrze ostygnie zmielić i zaparzyć, a następnie przechowywać w stanie ciekłym (po zaparzeniu już nie wywietrzeje).
Dla zaoszczędzenia miejsca można ją nawet wysuszyć i ponownie rozpuścić gdy będziemy się chcieli jej napić.
Oczywiście nie trzeba się tak męczyć bo w sklepach dostępny jest już gotowy proszek pod nazwą kawa rozpuszczalna.
http://www.youtube.com/watch?v=5ilGGP9BDZs