Make Tomato Great (tasting) again! [ENG]
![Make Tomato Great (tasting) again! [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_4PGm7qQjZksiDROv4d85mN8Fm521VNOm,w300h194.jpg)
Naukowcy z Florydy są na tropach przywrócenia pomidorom fantastycznego smaku. Przez lata badali co powoduje, że jedne odmiany smakują lepiej niż inne i dzięki temu jest teraz w stanie tworzyć odmiany, które smakują świetnie ale jednocześnie są komercyjnie opłacalny (długa trwałość, wydajność).
![Sierkovitz](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Sierkovitz_YrPPMdx1eS,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- 19
Komentarze (19)
najlepsze
[citation needed]
W latach 90 zjadłem pomidora z krzaku faceta pod lubelskim i ten smak mnie #!$%@?ł na łopatki a miałem kilkanaście lat, od tamtej pory staram się uzyskać ten smak,
@vegaushp: Nie bo to za późno. Nie wytrzymałby transportu.
Zrywa się zielone i twarde jak kamień i blokuje się dojrzewanie za pomocą Metylocyklopropenu.
Gdy trzeba je sprzedać dojrzewa się je chemicznie etylenem bądź preparatami go wytwarzającymi.
Tak kiedyś pachniała papryka czerwona, obecna - to jej nieporadna namiastka, tylko Igołomska - z dostępnych na rynku - pachnie i smakuje jak papryka.
Pomidor jest rośliną uprawianą chyba w największej liczbie odmian. Uprawia się je nawet na Syberii.
Problem jest taki jak ze wszystkimi owocami i warzywami. Aby trafiły do sklepu na półkę, muszą spełnić wiele warunków. Dobry smak nie jest niezbędny :). Ma się sprzedać.
Jeśli ktoś chce mieć smacznego pomidora, może go sobie sam wyhodować, nawet na balkonie - są odpowiednie odmiany do tego się
źródło: comment_TpypVu4XzfsUnifzQrLdiLIjsfWuxuZ7.jpg
Pobierz