Cześć!
Był sobie kiedyś mój przepis na chleb na zakwasie
//www.wykop.pl/link/1429703/gotuj-z-wykopem-prawdziwy-chleb-na-zakwasie-zytnim/
Cięzko było mi jednak utrzymać zakwas w dobrej kondycji przez cały rok. Szukając nowych możliwości na domowy chleb wypróbowałem parę przepisów z Internetu i oto i jest.
Na stworzenie dużego około 1,5 kg chleba będzie potrzeba :
- 900 g mąki pszennej
- 600 ml wody
- 40 g drożdży
- 3 lub 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- metalowy/żeliwny garnek
oraz dodatki może to być :
- prażona cebulka
- zioła prowansalskie
- sezam
- mak
- otręby
- słonecznik
- Mąkę należy przesiać przez sito do miski celem napowietrzenia.
- W 600 ml wody ( może być prosto z kranu) dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia 40 g drożdży
- Wodę z drożdżami wlać do mąki
- Dodać sól, cukier i ewentualnie dodatki
- Rozmieszać wszystko do połączenia się składników.
- NIE ZAGNIATAĆ
- Zostawić przykryte w misce ściereczka w ciepłym miejscu na przynajmniej 12 godzin.
- Po tym czasie rozypać mąkę na stolnice, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozplackować je i złożyć na cztery. Obtoczyć w mące, aby nie przykleiło się do stolnicy. Pozostawić na około godzinę.
- Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem do temp 240 st. Mój garnek siedzi około 15 minu, any dobrze złapał temperaturę.
- Ostrożnie wyciągamy garnek i pakujemy tam nasz przyszły chleb.
- Pieczemy pod przykryciem około 1 godz w temp 240 stopni , pożniej jeszcze około 30 minut w temp 20 st
- Wyciągamy chleb i czekamy aż wystygnie.
Porównując te dwa chleby więcej zwolnników ma ten powyżej. O tamtym na zakwasie wiele osób mówiło, że trochę kwaśny, że dziwny smak.
Chleb bez zakwasu jest również szybszy w zrobieniu. Możemy go mieć na następny dzień.
Koszt upieczenia chleba:
1,50 - mąka
0,60 - drożdze (opakowanie starczy na dwa chelby)
1,20 - koszty prądu (uśrednione)
Tak więc, za około 3 zł mamy półtora kilogramowy chleb, który po 3 dniach jest dalej świeży. Ale gwarantuje, że 3 dni nie wytrzyma :)
Za 3 zł w pierwszej lepszej piekarni mamy baltonowski 600g, który na drugi dzień przy krojeniu wykrusza połowę swojej zawartości.
Komentarze (164)
najlepsze
A tak całkiem na prawdę, to żeby było całkiem autentycznie, to powinno brać się pianę/osad z fermentacji piwa i te drożdze odżywić i wyhodować, nikt rozsądny w poprzednich stuleciach nie utrzymywał zakwasu bo było to zbyt niestabilne. Użycie tego
Serio ma być 20 stopni, czy to literówka i powinno być 200 stopni?
Kto chce się zając pieczeniem powinien najpierw przeczytać 'Chleb' Hamelmana, gdzie jest przede wszystkim opisana technika robienia chleba. To biblia piekarza.
Z tej książki wyjdzie wam wszystko i będzie genialne.
A ten chleb z przepisu OPa jest dziwny, przepis bardzo frywolny, nijak