Wakacje się skończyły, więc mój różowy pasek wymyślił "Jedziemy na urlop!"
wszystko fajnie, tylko pogoda do bani.. a skoro tak, to postanowiłem coś upichcić i tak powstała bomba kaloryczna w postaci PizzaBurgera, czyli hamburger zawinięty w pizzę ;)
wstęp wstępem, ale czas się zabrać za przepis..
potrzebne składniki :
- Oliwa z oliwek
- czosnek
- pomidory z puszki lub świeże pomidory
- cebula
- wołowina
- ser mozarella
- mąka
- drożdże ( świeże, a nie instant )
- sól
- cukier
- przyprawy ( ostra / słodka papryka, oregano, bazylia.. ogólnie co, kto lubi )
- Wasze ulubione dodatki do pizzy ( w moim przypadku dzisiaj tylko bekon i cebula )
zabieramy się do pracy..
Zaczynamy od sosu i ciasta do pizzy
tutaj nie ma co kombinować.. trzeba brać to, co najlepsze czyli przepis "Pizza By Rs"
do sosu użyjemy :
- Oliwa z oliwek
- czosnek
- przyprawy ( u mnie dziś tylko ostra papryka )
- pomidory z puszki ( lubię czosnek, więc wziąłem takie z dodatkiem czosnku ;) )
do ciasta :
- drożdże
- mąka
- sól
- cukier
- oliwa z oliwek
W pierwszej kolejności rozdrabniamy w misce drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy ciepłą wodą ( nie może być za gorąca, żeby nie zabiła drożdży ). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce, żeby drożdże "zastartowały"
w tym czasie zabieramy się za sos - na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą
po czym dodajemy pomidory i pozwalamy im pracować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając
sos bulgocze, a my zabieramy się za przygotowanie mięcha formując z wołowinki kotleciki, które po uformowaniu posypujemy po obu stronach solą i pieprzem po czym odstawiamy na chwilę na bok
i zabieramy się za wyrobienie ciasta
do miski wsypujemy mąkę, pół łyżeczki soli oraz 5 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy razem
dodajemy do tego rozczyn drożdży i wyrabiamy ciasto ( około 5-7min )
gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia i zabieramy się za smażenie burgerów ( w moim przypadku również bekonu )
burgery staramy się wykonać "średnio wysmażone" - po wszystkim pójdą jeszcze grzać się w piekarniku, więc nie mogą być za bardzo wysmażone
gotowe burgery zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik, aby osuszyć z nadmiaru oliwy i odstawiamy na bok
wyrobione ciasto dzielimy na porcje ( w zależności od tego, ile burgerów chcecie zrobić )
porcje rozgniatamy lub wałkujemy ( choć wiem, że dużo ludzi potępia wałkowanie ciasta do pizzy - ale mnie chodziło o bardzo cienkie ciasto ;) )
na przygotowane ciasto rozkładamy :
1. mozarellę
2. przyprawy
3. dodatki ( u mnie bekon + cebula )
4. burgera
następnie polewamy przygotowanym sosem pomidorowym
zawijamy jak pieroga, odwracamy i smarujemy oliwą z oliwek
po tej operacji czas zainstalować naszą bombę kaloryczną w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
( prawie wyszło mi #
pokazmorde ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
w piekarniku trzymamy aż do zarumienienia bułek, po czym wyciągamy i wcinamy
smacznego ;)
Komentarze (111)
najlepsze
( ͡° ͜ʖ ͡°)