Biohakerzy, drożdże i „wegański ser”
Zespoły amerykańskich biohakerów korzystając z crowdfundingu chcą zmodyfikować genetycznie drożdże. Wytwarzane przez nie ssacze białka mleka zostaną wykorzystane do produkcji „wegańskiego sera”.
tmb28 z- #
- #
- #
- #
- #
- 15
Komentarze (15)
najlepsze
http://www.vegangmo.com/
choć prawdziwi eko-weganie (neoluddyści co toczą pianę z pyska na hasło GMO) tego nie kupią :P to raczej otoczka marketingowa. Jak widać skuteczna ;)
Żywność pochodzenia mikrobiologicznego to może być przyszłość.
Trochę się zagalopowałeś z tym oczyszczaniem i podejściem jak do białek terapeutycznych. Do celów spożywczych można stosować całe drożdże. Jeśli zaś chodzi o ekonomie produkcji to hodowanie całej krowy, zapładnianie jej i poród cielaka tylko po to żeby mieć mleko nie kalkuluje się szczególnie dobrze.
@barani_leb: w rozważanym składzie podają wyraźnie oleje roślinne ;) więc dla mnie to niby-ser, może w Stanach mają inne standardy :D