Mleko UHT vs mleko pasteryzowane
Czy mleko UHT rzeczywiście jest tylko białą wodą, pozbawioną jakichkolwiek walorów, w której pływają martwe bakterie? Czy pasteryzacja powinna być jedyną dozwoloną metodą utrwalania mleka? Porównanie efektów sterylizacji i pasteryzacji mleka.
BrAVuz z- #
- #
- #
- #
- 82
Komentarze (82)
najlepsze
Nie wiem czemu Cię tak minusują. Nie każdemu odpowiada naturalna żywność, a mieszczuchy często mogą jej nawet nie trawić. W moim przypadku akurat nie. Lubię mleko naturalne, smakuje dla mnie lepiej niż to przetworzone, a różnicę głównie określiłbym jako "więcej mleka w mleku". Nie wiem czemu (artykuł koncentrował się tylko na metodach utrwalania), ale mam wrażenie, jakby mleko sklepowe było chrzczone zwykłą wodą ;)
Co do nietolerancji - nietolerancja laktozy jest powszechna. Mleko krowie nie jest produktem potrzebnym ludziom dorosłym, a jak coś nie jest potrzebne, to niekoniecznie trzeba mieć możliwość trawienia tego. Ja mam umiarkowaną nietolerancję laktozy. Po szklance mleka dziennie nic mi nie jest, niezależnie od rodzaju mleka. Naturalne mi naturalnie nie szkodzi. Ma bardziej wyrazisty smak, jest tłustsze, ale na tym różnice (smakowo spożywcze) się kończą. Czyli 0,25l mogę spożyć bezpiecznie. Po 0,5l może mnie już trochę boleć brzuch. Po 1l dostanę biegunki. Zawsze. Dla psów zwykle stosowałem mleko w charakterze środka przeczyszczającego. Działało
1. Jak wygląda przyswajalność (już nieorganicznego) wapnia poddanego sterylizacji w procesie produkcji?
2. Czy/jak układ trawienny radzi sobie z przetrawieniem takiej ilości białka/kazeiny? Czy przypadkiem to nie zwiększa ryzyko powstawania bakterii gnilnych?
Spozywanie mleka nie daje aboslutnie nic (w najlepszym razie), lub wręcz jest szkodliwe, co wykazały badania.
Mleko jest jedynie źródłem tłuszczu i cukru, stanowi więc świetną receptę na rozwój miadżycy, otyłości, czy cukrzycy typu
Komentarz usunięty przez moderatora