W popularnych produktach żywnościowych odkryto toksyny uszkadzajace DNA
Amerykańscy naukowcy odkryli wpływ substancji takich jak kawa czy herbata na proces nowoyworzenia
Fren z- #
- 10
Amerykańscy naukowcy odkryli wpływ substancji takich jak kawa czy herbata na proces nowoyworzenia
Fren z
Komentarze (10)
najlepsze
http://www.wykop.pl/link/1471643/niektore-uszkodzenia-dna-to-czesc-normalnej-aktywnosci-mozgu/
Zresztą w abstrakcie badania używają magicznego słówka "potential"
"Cellular toxicological effects of foods and flavorings could guide epidemiologic and experimental studies of potential disease risks from DNA
najpewniej przetłumaczyli po łebkach notkę prasową uniwerka albo czasopisma w którym opublikowali badania. Jak widzisz, nawet do głupiego tłumaczenia trzeba się przyłożyć i pouzupełniać je o ważne rzeczy ;) ja też musiałem przeczytać też abstrakt, bo średnio wiedziałem o co chodzi ;)
p53R to nawa zmodyfikowany genetycznie bakterii , które z uwagi na modyfikację w nich genów kodujących białko p53 są bardziej wrażliwe na substancje powodujące pęknięcia DNA. To organizm modelowy, który ma symulować np. podatne nowotworowo komórki. Zmienione, "uszkodzone" białko p53 jest obserwowane właśnie w komórkach nowotworowych. Wszystko się zgadza ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/P53
to bardzo wstępne badania, które wskazują dalszy kierunek poszukiwań ;) Ale z takich badań dziennikarze w popularnych mediach