Wątróbka w cieście francuskim
Witam wszystkich serdecznie! Chciałbym pokazać wam naprawdę prosty przepis na smaczne i przede wszystkim TANIE danie, którym możecie zaimponować zarówno znajomym jak i swojemu własnemu żołądkowi. Do dzieła!
Składniki:
• Wątróbka drobiowa, około 500g
• Marchewka, około 300g
• Korzeń pietruszki, około 200g
• Średnia cebula, około 100g
• 2 opakowania ciasta francuskiego (do kupienia np. w Lidlu)
• Masło, około 50g
• Jajko, 1szt.
Przyprawy:
• Pieprz
• Sól
• Zioła prowansalskie
• Czosnek, 2 ząbki ( ewentualnie z proszku choć nie polecam)
• Pieprz cayenne
• Majeranek
Przygotowanie zaczniemy od opłukania i pokrojenia w drobną kostkę/cząstki wątróbki, następnie w drobną kostkę kroimy cebulę. Pietruszkę i marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Na patelni (polecam jakąś dużą lub głęboką) roztapiamy masło i wrzucamy cebulkę do podsmażenia. Gdy się zeszkli dorzucamy wątróbkę. Lekko ją podsmażamy. Dorzucamy marchew i pietruszkę. Chwilę smażymy, dosypujemy przyprawy i wciskamy czosnek. Dusimy na średnim lub małym ogniu przez 5-7 minut.
Gdy farsz zredukuje lekko swoją objętość oraz będzie wyglądał mniej więcej tak jak na zdjęciu można wyłączyć ogień.
Gdyby stało się tak, że wyjdzie wam za suchy można w rondelku rozpuścić jeszcze trochę masła i je wlać, po czym wymieszać masło z farszem.
Farsz jest gotowy, należy go schłodzić. Robimy to na 2 sposoby:
1. Czekamy……..
lub stosujemy:
- Turbo chłodzenie w śniegu
Farsz schłodzony, więc rozwijamy ciasto francuskie. Każdą „rolkę” dzielimy na 6 części po czym nakładamy farsz.
Farsz kładziemy mniej więcej na środku i zwijamy wszystko w ładne „pierożki”. Wykładamy potem wszystko na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. „Pierożki” smarujemy rozbełtanym jajkiem, aby po upieczeniu uzyskać piękny kolorek ciasta francuskiego :)
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 20-25 minut. Polecam piec 20 minut i sprawdzić czy należy przedłużyć proces pieczenia.
Po upieczeniu wyjmujemy i gotowe !
W przygotowaniu posiłku pomagał Kaczor Dolan, który wszystko zjadł i nie pozmywał nawet po sobie :(
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/71ugV69_j5RZFh9Kqwphqw7qxIBXpT46UNkLsZgW,wat600.jpg?author=susi33&auth=5e479d4e721c77e6320f069acaa8790f)
Komentarze (51)
najlepsze
Wątróbka drobiowa z cebulą i w sosie z winem to jedno z moich ulubionych dań, do tego bardzo zdrowe i niedrogie. Wątróbkę można kupić w tesco za 4zł/kg, więc za 7zł (wliczając ziemniaki i cebulę) można zrobić obiad dla kilku chłopa, lub dla kawalera na kilka kolejnych dni.
@hina88: Ale ten przepis to przepis na samo nadzienie, bo ciasto zostalo uzyte gotowe.