Pyszna zupa cebulowa, tak zwana „polska” z grzankami. Nie jest zapiekana jak jej francuski „prototyp”.
Składniki:
5 dużych lub 10 mniejszych cebul
2 serki topione (po 100 g)
Włoszczyzna na bulion (ewentualnie kostka rosołowa lub warzywna)
2 łyżki mąki
Chleb (może być czerstwy)
Pieprz
Łyżeczka cukru
Sól
Olej
Starty ser żółty (ja dałam President Mimolette Francais)
Zioła prowansalskie
Opcjonalnie 50 g masła (jeżeli ktoś lubi z tłuszczykiem;)
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulę na małym ogniu.
W tym czasie przygotowujemy bulion-ja zwykle później te farfocle wyrzucam.
Gdy cebula będzie miękka, dodajemy ją do wywaru. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
W międzyczasie możemy zrobić grzanki. Kroimy chleb w kosteczkę i podsmażamy na patelni lub robimy grzanki w piekarniku/opiekaczu. Dodajemy do nich dużo ziół prowansalskich.
Na suchej patelni prażymy mąkę. Robimy to na bardzo małym ogniu i cały czas delikatnie ją mieszamy. Jest gotowa, gdy ma lekko brązowy kolor.
Dodajemy ją do zupy.
Gotujemy jeszcze pięć minut i dodajemy serki. Mieszamy i czekamy, aż się roztopią. Ewentualnie dodajemy masło.
Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy cukier.
Podajemy z grzankami i posypujemy żółtym serem.
Smacznego.
Komentarze (98)
najlepsze
Stary czerstwy chleb dla konia 50 gr
Litr wody
itd.
Cebula 1,5zł
Chleb 2zł (trzeba
1. Podsmażana cebula jest na maśle.
2. Zamiast zabielania mąką, miksuje cebulę razem z częścią włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest gęsta, bez zbędnych śmieci oraz bardzo aromatyczna.
Dwa triki +10 do smaku (:
Taki suchar, że nadawałby się do przepisu zamiast grzanek.