Gotuj z Wykopem. Wydanie specjalne II
- 2 duże białe kiełbasy
- 2 duże cebule
- 1 piwo jasne
- ząbek czosnku
- majeranek
- pieprz
Koszt: w granicach 9 złotych
Na patelnie wlewamy olej i kładziemy nań kiełbasy lekko nacięte w paski:
Następnie dodajemy pociętą w plastry cebule:
...oraz ząbek czosnku.
W tym miłym towarzystwie kiełbasa musi się zarumienić (trwa to ok. 5-10 minut - w naszym akademiku elektryczne palniki długo się rozgrzewają, także sądzę, że 10 minut to maksimum, oczywiście warto od czasu do czasu mieszać cebulę i ząbek czosnku)
Kiedy to nastąpi dolewamy 3/4 butelki piwa (resztę dopijamy dla apetytu ;) ) i dusimy to na niedużym
ogniu do miękkości, aż z piwa zrobi się sos (może to trwać jakieś 40 minut).
Pod koniec duszenia przyprawiamy wszystko majerankiem i pieprzem, pamiętajcie o tym, że "sos" piwny powinien być potem polany na kiełbasę.
Najlepiej smakuje z chrupiącą bułką, mile widziane również piwo. Smacznego!