Gotuj z Wykopem. Wydanie specjalne II

Zabatrawiasta
  Składniki:

- 2 duże białe kiełbasy

- 2 duże cebule

- 1 piwo jasne

- ząbek czosnku

- majeranek

- pieprz

Koszt: w granicach 9 złotych


Na patelnie wlewamy olej i kładziemy nań kiełbasy lekko nacięte w paski:

Następnie dodajemy pociętą w plastry cebule:


...oraz ząbek czosnku.

 

W tym miłym towarzystwie kiełbasa musi się zarumienić (trwa to ok. 5-10 minut - w naszym akademiku elektryczne palniki długo się rozgrzewają, także sądzę, że 10 minut to maksimum, oczywiście warto od czasu do czasu mieszać cebulę i ząbek czosnku) 


Kiedy to nastąpi dolewamy 3/4 butelki piwa (resztę dopijamy dla apetytu ;) ) i dusimy to na niedużym ogniu do miękkości, aż z piwa zrobi się sos (może to trwać jakieś 40 minut).

 


Pod koniec duszenia przyprawiamy wszystko majerankiem i pieprzem, pamiętajcie o tym, że "sos" piwny powinien być potem polany na kiełbasę.

 

Najlepiej smakuje z chrupiącą bułką, mile widziane również piwo. Smacznego!