BARDZO proste ciasto jagodowo kokosowe

potocko
BARDZO proste Jagodowo kokosowe ciasto dietetyczne


Po dość dużym zainteresowaniu moim ciastem na mirko publikuję przepis. Moim zdaniem, najlepsze w nim jest to, że można go dowolnie modyfikować. Zamiast jagód można użyć malin, truskawek lub bananów. Zamiast płatków kokosowych można użyć ulubionych orzechów i tak dalej. Piekąc to ciasto opierałam się na tym przepisie. Zwróćcie uwagę, że podane tam składniki są różne w zależności od tego na jakiej diecie jesteście. Ja z przepisu wyeliminowałam cukier/słodziki, ekstrakt waniliowy i masło orzechowe, które dodałam tylko do polewy.
Przepis jest na 16 kawałków. Są one dość małe na pierwszy rzut oka ale ze względu na skladniki, bardzo sycące.
Makro na samym końcu.

SKŁADNIKI:
ciasto:
2 szklanki płatków owsianych (zblendowanych na "mąkę')
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
pół szklanki jagód
łyżka kako

polewa (opcjonalnie):
łyżeczka masła orzechowego bez dodatku cukru (ja użyłam tego)
pól miarki proszku proteinowego (ja użyłam tego)
proszek proteinowy można zastąpić malinami lub innymi owocami.
uwaga: składniki na polewę dodawałam "na oko". Polewa musi być gęsta i musi być jej tyle, żeby pokryła całe ciasto. Jest jednak ono na tyle mokre, że spokojnie można się bez niej obejść.

WYKONANIE:
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
2. W dużej misce wymieszać suche składniki.
3. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać mleko. Wymieszać i dodać do suchych składników.
4. Wszystko dokładnie wymieszać, odlać połowę do osobnego naczynia i dodać tam jagody. Spokojnie, jeśli ciasto jest podejrzanie rzadkie. Tak ma być ;)
5. Do drugiej połowy (bez jagód) dodać łyżkę kakao.
6. Naczynie żaroodporne/blachę można delikatnie nasmarować masłem/olejem kokosowym/czymkoklwiek żeby ciasto po upieczeniu łatwiej 'wychodziło' z formy. Ja tego nie zrobiłam i trochę musiałam się pomęczyć, ale nie było źle.
7. Na spód naczynia wylać masę z jagodami, na to wlać drugą połowę.
8. Posypać z wierzchu łyżką płatków kokosowych.
9. Piec ok. pól godziny lub do tzw. 'suchego patyczka'.

polewa:
1. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
2. Rozpuścić łyżeczkę masła orzechowego, dodać jogurt grecki i proszek proteinowy (można zastąpić zmiksowanymi owocami).
3. Polewa musi być dość gęsta. Wg uznania dodawać proszku lub owoców. Można też dodać kakao.
4. Polać ciasto polewą i odstawić do lodówki żeby porządnie zastygła.

makro:

całe ciasto bez polewy:
1046 kcal - 40,5g białka - 28,7g tłuszczu - 126,9g węglowodanów - 20,7g błonnika
jeden kawałek:
65,3kcal - 2,5g białka - 1,79g tłuszczu - 7,93g węglowodanów - 1,29g błonnika

całe ciasto z polewą:
1426,9 kcal - 56,24g białka - 35,82g tłuszczu - 128,6g węglowodanów - 22,37g błonnika
jeden kawałek z polewą:
8918kcal - 3,51g białka - 2,23g g tłuszczu - 8,03g węglowodanów - 1,39g błonnika

CIEKAWOSTKA: liczenie makro i dodawanie tego znaleziska zajęło mi więcej czasu niż samo pieczenie ( ͡° ʖ̯ ͡°)