Gotuj z Wykopem - tureckie pide

haxxx
haxxx
Jako, że ostatnio miałem okazję być na wakacjach zagranico. Dziś przedstawię przepis jak zrobić lokalną tureckę pizze. Oczywiście nie nazywa się ona pizza, ale na potrzeby zachodnich turystów dostała nazwę "turkish pizza". Nazywa się to pide.

Jadłem tam pide dużo i czesto wszakże all inclusive here. Ale na pytanie do pana od wsadzania pide do pieca z czego to jest zrobione odrzekł:
- its a secret my friend

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Już ja sobie myślę, że na pewno secret. Więc jak tylko wróciłem na kraju to druga rzecz jaką zrobiłem to wszedłem into internety i zacząłem szukać.

Znalazłem parę przepisów, ale oczywiście nie byłbym sobą jakbym coś w nich nie pozmieniał.

I tak do zrobienia pide będzie nam potrzebne

Składniki na 4-5 pide :

-450 gramów mąki pszennej + jakieś 50 gramów dobrze mieć w zapasie do podsypywania
-150 ml letniej wody
-jogurt naturalny 200 gramów
-sól
-cukier
-drożdze świeże 10 gramów
-jajko jedno
-oliwa z oliwek / olej rzepakowy lub słonecznikowy



Zaczynamy. Jako, że nie lubię jak drożdże wyrastają mi w brzuchu za przygotowanie ciasta biorę się 5-6 godzin przez planowanym jego jedzeniem.

1.Do miski przesiewamy mąkę.
2.Do wody dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy to i dodajmy mąki z miski, aby stworzyć w miarę gęstą konsystencję. Zostawiamy na 5-7 minut, aby drożdze ruszyły.



  1. Do mąki dodajemy nasz drożdżowy rozczyn, 1 łyżczekę soli, jogurt oraz roztrzepane jajko.




  1. Zagniatamy ciasto, ale tak najmniej z 10 minut. Staramy się dość dobrze je napowietrzyć. Na koniec wlewamy 2 łyżeczki oliwy i jeszcze chwilę ugniatamy.
  2. Kulka ciasta powinna być sprężysta i lśniąca. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.






Po kilku godzinach ciasto jak widać wyrosło dość dobrze.



Bierzemy je na stolnicę i dzielimy na 4 części.





Z każdej robimy takiego podłużnego placka.



I teraz to już jak przy pizzy, farsz jest to inwencja własna. Ja na swoją dodałem ostry sos ( niestety nie wygrałem rozdajo od @goomowy, więc móje danie będzie piekło tylko raz), salami, cebulę, ser żółty oraz ser feta. Różowy natomiast zrobiła swojego placka z cukinią, cebulą i kiełbasą oraz serami.

Nakładamy tak, aby mieć po bokach trochę wolnego miejsca



Jak już mamy wszystko nałożone to zwijamy brzegi do góry. Można je lekko skleić lub zostawić niedomknięte.



Rozpalamy piekarnik na tyle ile dała fabryka i pieczemy pide około 7-8 minut.
Efekt końcowy wygląda tak: bez skojarzeń proszę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)







A tu bonus - time lapse z pieczenia :)

źródło: gfycat.com