Aromatyczna nalewka wiśniowa [Pędź z Wykopem]

SynGromu
SynGromu
Aromatyczna nalewka wiśniowa

Sezon na wiśnie w pełni, więc zachęcam do zrobienia nalewki wiśniowej, która po przygotowaniu świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory.

Składniki:
2kg wiśni,
1/2 kg cukru,
10-12 goździków,
1/2 laski wanilii,
10-12 ziarenek kardamonu,
10g cynamonu w kawałku,
1l spirytusu.

Drylownica
Słoik/gąsior 5l



Przepis:

  1. Wiśnie umyć, osączyć i bardzo dokładnie wydrylować.
  2. Następnie wsypać owoce do słoja/gąsiora sprawdzając przy tym czy nie mają pestek.
    W nastawie powinno być jak najmniej pestek, gdyż jest w nich kwas pruski, który może zepsuć smak nalewki.
  3. Wanilię przekroić w wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki i dodać do wiśni.

  4. Dodać goździki.
  5. Dodać lekko rozgnieciony kardamon.
  6. Dodać połamaną na kawałki korę cynamonu.
  7. Dodać cukier.
  8. Całość zalać spirytusem.
  9. Wymieszać dokładnie poruszając słojem/gąsiorem.
  10. Szczelnie zamknąć i postawić na co najmniej pół roku w chłodnym pomieszczeniu.
    W tym czasie co kilka dni poruszać gąsiorem/słojem. Po jakimś czasie cukier sam się rozpuści.




  1. Dojrzałą nalewkę przecedzić do butelek. Wiśnie można użyć ponownie do deserów/lodów.


Nalewka jest dość mocna, ale aromatyczna i pije się ją z przyjemnością.
Świetnie rozgrzewa w zimowe, mroźne wieczory, więc za pół roku jak znalazł :)

Na koniec zdjęcie pomocnika ;)