Gotuj z Wykopem: Przepis na ogórki Kiszone i Małosolne

m.....k
m.....k
Przez ostatnie dwa dni zrobiłem 21 słoików ogórków kiszonych. Myślę że na zimę starczy :)
Swą pracę postanowiłem udokumentować i opisać aby pozostała dla potomności.
Jeżeli forma się wam spodoba mogę zrobić więcej takich relacji.
Jeżeli link do bloga na zdjęciach uznacie na nadużycie proszę o informację - następnym razem dodam zdjęcia bez linku na nich.

Przepis na Ogórki Kiszone i Małosolne

Przygotowanie ogórków kiszonych oraz małosolnych jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
Stanowią one świetny dodatek do kanapek lub jako zakąska do wódki.
Przygotowanie kilkunastu słoików nie powinno zająć więcej niż 1,5 - 2 godziny.

OGÓRKI KISZONE
Lista składników które będą potrzebne na ogórki kiszone:

Ogórki
Chrzan
Czosnek
Koper
Sól niejodowana
Słoiki :)




Należy dokładnie umyć ogórki i opłukać koper



Chrzan obieramy i kroimy w paski



Czosnek obieramy



Do wcześniej przygotowanych słoików na dno wkładamy koper



Dokładamy paski chrzanu i ząbki czosnku (ja zazwyczaj wrzucam 3-5 pasków chrzanu oraz 4-5 ząbków czosnku)



Do słoików wkładamy ogórki



Ogórki przykrywamy koprem, chrzanem i ząbkami czosnku



Przygotowujemy zalewę.
Na każdy litr wody dajemy 4 dkg soli. Zalewę należy zagotować i zalać nią słoiki.



Słoiki zakręcamy i gotowe - nasze ogórasy już za jakiś czas będą stanowić super przekąskę do kanapek lub wódeczki :)



OGÓRKI MAŁOSOLNE

Przepis na ogórki małosolne jest praktycznie identyczny co w przypadku ogórków kiszonych.

Składniki które będą potrzebne:

Ogórki
Chrzan
Czosnek
Koper
Sól niejodowana
Cebula
Duży słoik




Wszystkie etapy przygotowania ogórków małosolnych są identyczne jak w przypadku kiszonych z tą różnicą że dodajemy jeszcze pokrojoną w ćwiartki cebulę do słoika



Słoika samego nie trzeba po zalaniu zalewą zakręcać - wystarczy przykryć luzem leżącą zakrętką.

Ogórki można podbierać nawet już na drugi dzień od zalania ale ja preferuję takie 3-4 dniowe :)